Αν έχετε αντιληφθεί ότι ο εκτυπωτής κάνει την τσέπη σας να «αιμορραγεί», ήρθε η ώρα να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μία από τις πιο δαπανηρές διαδικασίες στο computing είναι η εκτύπωση. Μπορεί να δώσατε λίγα χρήματα για να αποκτήσετε τον εκτυπωτή ή το πολυμηχάνημά σας, αλλά το σημαντικό κόστος προέρχεται από τη χρήση. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που η ίδια η συσκευή κοστίζει όσο μια αλλαγή μελανιού, αφού οι κατασκευαστές προτιμούν να προσφέρουν τη συσκευή πολύ φθηνά ώστε να δέσουν τον καταναλωτή στο άρμα τους.

Ανάλογα με τη χρήση, το κόστος της μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και να σας κάνει να αποφεύγετε γενικώς την εκτύπωση. Πριν όμως φτάσετε μέχρι εκεί, υπάρχουν κάποια tips ή καλές πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ελαττώσετε το κόστος χωρίς να επηρεάσετε την εργασία σας. Μπορεί κάποια από αυτά που θα διαβάσετε να σας προτρέπουν να αλλάξετε κάποιες συνήθειές σας, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο να το κάνετε.

1. Ελέγξτε καλά για λάθη
Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε να ξανατυπώσετε το έγγραφό σας επειδή σας ξέφυγε ένα λάθος. Όσο κι αν σας ακούγεται απλό, οι επανεκτυπώσεις λόγω λαθών είναι συχνές και ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος του αυξημένου κόστους χρήσης. Αυτό που έχετε να κάνετε λοιπόν, είναι να ελέγχετε διεξοδικά τα έγγραφά σας για τυχόν λάθη πριν πατήσετε «Εκτύπωση».

2. Χρησιμοποιήστε δύο είδη χαρτιών
Η διαφορά του κόστους μεταξύ δύο ειδών χαρτιού, χαμηλής και υψηλής ποιότητας, δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά αν τυπώνετε πολύ μεγάλες ποσότητες ίσως να πρέπει να μεριμνήσετε και γι’ αυτό. Μπορείτε εξ’ ορισμού να χρησιμοποιείτε ένα χαμηλής ποιότητας, φθηνό χαρτί για την εσωτερική επικοινωνία σε ένα γραφείο ή για κάποια άρθρα που θέλετε να διαβάσετε στο χαρτί. Αν πρόκειται να εκτυπώσετε κάποια σημαντική επιστολή ή προσφορά, μπορείτε να αλλάξετε το χαρτί με κάποιο ακριβό, ανώτερης ποιότητας.

3. PDF παντού... σχεδόν!



Αν κάτι δεν είναι απαραίτητο να τυπωθεί, τότε μην το τυπώνετε. Αυτός είναι ένας καλός κανόνας, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι κάποιοι θέλουν να διαβάζουν σε χαρτί ή τουλάχιστον σε μια μορφή που να του μοιάζει, αλλά και να διανέμουν έγγραφα σε μια πιο τυπική μορφή. Τη λύση έρχεται να δώσει ο τύπος αρχείου PDF. Οι περισσότερες εφαρμογές πλέον επιτρέπουν την εξαγωγή του αρχείου που επεξεργάζονται σε PDF καθώς το έγγραφο εμφανίζεται σα να είχε τυπωθεί. Μπορείτε να εξάγετε σε αρχείο PDF απ’ ευθείας από το Word ή από κάποια εφαρμογή σχεδιασμού, ενώ αν κάποια εφαρμογή δεν υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα μπορείτε να την προσθέσετε. Δεν έχετε παρά να αναζητήσετε μια εφαρμογή διαχείρισης αρχείων PDF, όπως το Nitro PDF, η οποία μαζί με την εγκατάστασή της θα προσθέσει έναν driver για δυνατότητα εκτύπωσης σε PDF από οποιαδήποτε εφαρμογή. Αντίστοιχα, υπάρχουν online υπηρεσίες, όπως το web2pdfconvert, οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν το περιεχόμενο μιας σελίδας web σε PDF ώστε να το διαβάσετε με μεγαλύτερη ευκολία offline.

4. Αλλάξτε γραμματοσειρά


Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά η χρήση μιας διαφορετικής γραμματοσειράς μπορεί να φέρει αρκετή εξοικονόμηση σε μελάνι, αφού κάποιες γραμματοσειρές χρησιμοποιούν λιγότερη ποσότητα στην εκτύπωσή τους. Μια μελέτη του printer.com έδειξε ότι αν μια εταιρεία που τυπώνει 250 σελίδες την εβδομάδα αλλάξει τη γραμματοσειρά της από Arial σε Century Gothic μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 70 ευρώ ετησίως! Σχεδόν την ίδια επίδραση μπορεί να έχει η αλλαγή από Arial σε Times New Roman. Μια ακόμα πιο δραστική λύση είναι η αγορά ενός πακέτου eco fonts (ecofont.com) που περιλαμβάνει γνωστές γραμματοσειρές, αλλά τροποποιημένες ώστε να περιέχουν ομοιόμορφα κενά. Το αποτέλεσμα είναι να πάρετε λίγο πιο «ξεθωριασμένες» εκτυπώσεις, αλλά θα έχετε γλιτώσει έως 25% μελάνι ανά σελίδα. Μάλιστα, συγκριτικά με την εκτύπωση σε draft mode, οι εκτυπώσεις σας είναι αρκετά καλύτερες καθώς τα eco fonts δεν παραλείπουν κουκίδες στο περίγραμμα του γράμματος όπως κάνει το draft mode.

5. Περισσότερο περιεχόμενο ανά σελίδα


Πολλές εφαρμογές, όπως οι browsers, σας δίνουν τη δυνατότητα να κάνετε προεπισκόπηση της εκτύπωσής σας πριν προχωρήσετε σε εκτύπωση. Αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα αφού μπορείτε να επιλέξετε το επίπεδο scaling και να γλιτώσετε από αρκετές σελίδες που θα έχουν μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του κειμένου. Ρυθμίζοντας το scaling σε Shrink to Fit ή σε κάποιο ποσοστό μπορείτε να χωρέσετε περισσότερο περιεχόμενο στη σελίδα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Το μόνο που έχετε να κάνετε αν είναι μετά από κάθε ρύθμιση να ελέγχετε αν σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα που βλέπετε στην προεπισκόπηση. Άλλες εφαρμογές, όπως το Word, σας δίνουν τη δυνατότητα να τυπώσετε περισσότερες σελίδες του εγγράφου σε μια σελίδα χαρτί. Δεν είναι ιδιαίτερα βολικό, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να φανεί χρήσιμο.


7. Τύπωσέ το σε τόνους του γκρι

Σε γενικές γραμμές, τα χρωματιστά μελάνια είναι συνήθως πιο ακριβά από τα μαύρα, οπότε μια καλή πρακτική είναι να τυπώνετε πολλά από τα σχεδιαγράμματά σας ασπρόμαυρα, δηλαδή σε τόνους του γκρι. Πολλές φορές μάλιστα, ακόμα και ένα επίσημο έγγραφο φαίνεται πιο επαγγελματικό αν έχει τυπωθεί σε τόνους του γκρι. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε την επιλογή αυτή στο πλαίσιο διαλόγου της εκτύπωσης ή στις ιδιότητες του εκτυπωτή, με την ονομασία Grayscale ή Monochrome ανάλογα με το μοντέλο του εκτυπωτή.

8. Εκτύπωση διπλής όψης


Μια καλή πρακτική που εξοικονομεί σημαντική ποσότητα χαρτιού, βοηθώντας παράλληλα το περιβάλλον, είναι η εκτύπωση διπλής όψης (duplex printing), δηλαδή η εκτύπωση και στις δύο όψεις ενός χαρτιού. Κάποια μοντέλα εκτυπωτών ή πολυσυσκευών διαθέτουν ενσωματωμένη μονάδα (duplexer) που επιτρέπει αυτόματη διπλή εκτύπωση, δηλαδή εκτύπωση και στις δύο όψεις χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάτι. Κάποια άλλα μοντέλα πωλούνται χωρίς αυτή τη μονάδα, την οποία μπορείτε να αγοράσετε προαιρετικά και να την προσαρτήσετε αργότερα στη συσκευή. Συνήθως, οι εκτυπωτές και οι πολυσυκσυές χαμηλού κόστους δε διαθέτουν ούτε το ένα, ούτε το άλλο, οπότε θα πρέπει να κάνετε την αλλαγή του χαρτιού χειροκίνητα. Σε αυτή την περίπτωση, τυπώνετε κανονικά στη μία όψη των χαρτιών τις μονές σελίδες του εγγράφου, γυρίζετε το χαρτί και τυπώνετε τις ζυγές. Είναι λίγο πιο χρονοβόρο, αλλά αξίζει τον κόπο...

9. Μελάνια τρίτων κατασκευαστών


Το συγκεκριμένο θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση καθώς οι κατασκευαστές των συσκευών προτάσσουν πλήθος επιχειρημάτων για να μη χρησιμοποιείτε μελάνια άλλων κατασκευαστών πέρα από τα γνήσια δικά τους. Όπως υποστηρίζουν, τα γνήσια μελάνια προσφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης, ενώ η χρήση μη γνήσιων μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τη συσκευή. Ωστόσο, τα μη γνήσια μελάνια είναι αρκετά πιο φθηνά, ενώ τελευταία κερδίζει σημαντικό έδαφος η αγορά δοχείων μελανιού και το γέμισμα των cartridges. Από την άλλη, τα μη γνήσια μελάνια έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους στην ποιότητα και ενδέχεται κάποια πολύ κακής ποιότητας να δημιουργήσουν πρόβλημα. Γι’ αυτό είναι καλύτερα, αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μη γνήσια μελάνια, να επιλέξετε από κάποια εταιρεία, όπως π.χ. τα μελάνια της Palsonic. Καλό θα είναι, όσο η συσκευή βρίσκεται σε εγγύηση, να χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε γνήσια μελάνια, καθώς η χρήση μη γνήσιων αναιρεί την εγγύηση.

10. Επιλέξτε μία νεότερη συσκευή


Οι κατασκευαστές έχουν αντιληφθεί πλέον ότι οι κάτοχοι των εκτυπωτών αναζητούν λύσεις για να εξοικονομήσουν χρήματα από τα αναλώσιμα και, για να ανακόψουν την έντονη χρήση μη γνήσιων μελανιών συσκευές τους, βελτιώνουν την κατανάλωση από γενιά σε γενιά. Καλό θα είναι λοιπόν κάθε χρόνο να ελέγχετε τα νεότερα μοντέλα και το κόστος χρήσης, καθώς μπορεί να είναι προτιμότερο να αγοράσετε καινούρια συσκευή παρά μελάνια για αυτή που έχετε. Κάντε τους υπολογισμούς σε βάθος ενός έτους και αποφασίστε...